Ден на розовата фланелка.

Ден на розовата фланелка

На 22. февруари 2017г. в ОУ“Ген. Карцов“ под ръководството на училищния психолог Антония Димитрова се отбеляза „Денят на розовата фланелка“.
Участници бяха учениците от 5- 8 клас.
Този ден е определен като инициатива за противодействие на тормоза в училище.

(повече снимки в Галерия >>)

Каква е същността на „Денят на розовата фланелка“.!

„Денят на розовата фланелка“ се отбелязва в последната сряда на февруари. За пръв път е проведен в Канада, където участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
Историята на този ден започва като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, имейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.

През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25 февруари 2009 година също много ученици честват този ден, идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят и през 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни честваха този ден.

Състезание „Лъвски скок“

С най-малките ученици от начален курс отбелязахме 144г. от гибелта на Апостола със състезание между класовете „Какво знам за Левски“ под форммата на тест.
Гледаха с интерес филм за Левски и се възхищаваха на смелостта му. Проявиха своята ловкост и бързина в състезанието „Лъвски скок“.